skip to Main Content

Vrijwilligers

HET STOELENPROJECT IS EEN VRIJWILLIGERSORGANISATIE, ONDERSTEUND DOOR ENKELE PROFESSIONALS.

Onder de Marnixgarage slapen iedere nacht 45 bezoekers bij ons: het Stoelenproject; een organisatie van en voor Amsterdammers die vinden dat niemand op straat hoeft te slapen. Van september tot en met april bieden we in totaal meer dan 10.000 overnachtingen met warme maaltijd. Het meeste werk wordt verricht door 75 vrijwilligers: Elke avond/nacht voorzien zij de bezoekers van eten, koffie en een praatje.

VRIJWILLIGER ZIJN

Wat houdt dat precies
in?

Als vrijwilliger sta je ‘achter de bar’. Je schenkt koffie in, deelt de maaltijden uit en maakt een praatje met wie dat wil. Daarnaast houd je natuurlijk ook toezicht en wijs je bezoekers op onze huisregels als dat nodig is.

AVONDDIENST (17:30 - 23:00)
3 VRIJWILLIGERS

De eerste bezoekers komen vanaf 18:00 binnen. Je schenkt de eerste koffie in en deelt de maaltijden uit. Om 21:00 is iedereen binnen en gaat de deur dicht. De borden worden afgewassen, je deelt koffie en thee uit en maakt een praatje met de bezoekers of de andere vrijwilligers, totdat de avondploeg je rond 22:30 aflost.

NACHTDIENST (23:00 - 08:00)
2 VRIJWILLIGERS

De meeste bezoekers slapen al als je begint. Het licht gaat uit. Één van de twee nachtvrijwilligers gaat in een aparte kamer slapen, terwijl de ander achter de bar toezicht houdt, een boekje leest of een praatje met een bezoeker maakt (schaken mag ook). Om 03:30 los je elkaar af. Om 7 uur gaat het licht aan, deel je het ontbijt uit en om 8 uur is iedereen weg. Voor de nachtvrijwilligers is er een eigen badkamer beschikbaar om jezelf op te frissen voor de nieuwe dag begint.

WAT VRAGEN WE VAN JE?

Van vrijwilligers verwachten we dat ze sociaal vaardig zijn, stevig in de schoenen staan en een eigen woonruimte hebben.  Een opleiding is niet nodig, een goed humeur wel. Wij zorgen voor een goede introductie en een agressietraining (waar je overigens ook in het dagelijks leven veel aan hebt).

WAT KRIJG JE ER VOOR TERUG?

Jaarlijks is er twee keer een borrel met alle vrijwilligers en we proberen een leuke envelop met de kerst te bezorgen. Maar de grootste verdienste zit in de realisatie dat je met slechts een kleine bijdrage van je tijd, een groot verschil maakt voor een groep Amsterdammers.

HET STOELENPROJECT

Hoe ziet het er eigenlijk
uit?

LOES (VRIJWILLIGSTER)

“Ik heb een kant van Amsterdam ontdekt die je anders nergens ziet. Ik kan wel zeggen dat het mijn leven heeft verrijkt.”

ALI (BEZOEKER)

“Alle vrijwilligers zijn anders, sommigen zelfs een beetje eigenaardig. Maar één ding hebben ze gemeen: ze hebben het hart op de juiste plek. Ik ben dankbaar voor alle kopjes koffie én de gezellige praatjes.”

TOON (VRIJWILLIGER)

“Het kost mij slechts twee avonden per maand, maar het betekent voor onze bezoekers superveel. Ik kan echt iets praktisch voor anderen doen. Één nachtje wat korter slapen maakt voor al die daklozen zo’n verschil, dat is het zeker waard.”

Blijf op de hoogte?

Het Stoelenproject heeft een actieve groep vrijwilligers die maandelijks een avonddienst én nachtdienst vervullen. Het is daarom op dit moment alleen mogelijk om je voor de wachtlijst aan te melden.

    Om vrijwilliger te zijn bij het Stoelenproject moet je minimaal 1 nachtdienst per maand beschikbaar zijn.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Project Koken in een andere Keuken

We vinden dat dak- en thuislozen naast een veilige nachtrust ook recht hebben op een fatsoenlijke maaltijd. Als Stoelenproject ontbreken ons de middelen om zelf voor uitgebreide warme maaltijden te zorgen, maar gelukkig wordt er bijna elke dag gekookt door verschillende kookploegen. Vaak zijn het serviceclubs zoals Rotary, Roteract, JCI of bedrijven zoals Rabobank, Ballast Nedam, Ymere, Orange, maar ook vriendengroepen en gezinnen doen Ook zijn er kookteams van verschillende protestantse kerken en rooms- katholieke parochies.

Het recept is eenvoudig en werkt als volgt:

  • Je bent met een groepje van 4 personen
  • Je zorgt voor 100 euro om boodschappen mee te doen.
  • Je besteedt er een middag aan.
  • Je zet een heerlijke warme maaltijd neer voor 45 daklozen

Koken in een andere keuken wordt georganiseerd door de Stichting Amsterdam Verbindt. Op deze site vind je o.a. Recepten, de kookkalender en de dagen die nog beschikbaar zijn om te komen koken. Op dagen dat er geen kookploeg is wordt een stevige, voedzame soep met brood geserveerd.

Back To Top